Gyakran ismételt kérdések

<strong>Bejelentett állandó lakóhelyem van Budapest XI. kerületében, jogosult vagyok lakossági várakozási hozzájárulásra?</strong>
Igen, amennyiben Budapest XI. kerületiében az állandó lakóhelye a várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (azaz a lakcímkártyáján szereplő lakóhely szerinti címen, parkolási díj fizetése szükséges). 2022. október 15-e után a kiváltott lakossági engedélyek, már csak a kérelmező állandó lakóhelye szerinti várakozási zónára érvényesek! Engedély kiváltás: https://ugyfelablak.ujbuda.hu/login
<strong>Nincs állandó bejelentett lakóhelyem a kerület díjfizetős részén, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?</strong>

Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges).

Amennyiben a bérlői engedély kiváltásának a feltételei fennállnak, úgy jogosult lehet a várakozási hozzájárulásra. Részletes feltételek: https://parkolas.ujbuda.hu/index.php/2022/10/11/berloi-engedelyek/

<strong>Bejelentett tartózkodási helyem van a kerület díjfizetős részén, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?</strong>

Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), azonban bérlői várakozási hozzájárulásra kiváltására jogosult lehet. (Bérlői várakozási hozzájárulás annak a természetes személy bérlőnek adható, akinek a tartózkodási helye a várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van, és a bejelentett tartózkodási helyén él életvitelszerűen.)

Részletes feltételek: https://parkolas.ujbuda.hu/index.php/2022/10/11/berloi-engedelyek/

Engedély kiváltás:

https://ugyfelablak.ujbuda.hu/login

Bejelentett állandó lakóhelyem van a kerület díjfizetős részén, de a gépjármű a rokonomé / ismerősömé, kaphatok a gépjárműre lakossági várakozási hozzájárulást?

Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), az általa megjelölt egy darab gépjárműre, amelynek a lakos az üzembentartója (a kérelmező lakos szerepel a forgalmi engedélyben).
A lakossági várakozási hozzájárulás kiadásához a felsoroltak együttes feltétele szükséges, tehát hogy a kérelmező állandó lakóhelye a kerület díjfizetős részén legyen és ő legyen a gépjármű üzembentartója.

Bejelentett állandó lakóhelyem van a kerület díjfizetős részén, de céges gépjárművet használok, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Igen, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), az általa megjelölt egy darab munkáltatótól kizárólagos használatba kapott gépjárműre, amelynek a munkáltató az üzembentartója (a munkáltató szerepel a forgalmi engedélyben) vagy egy darab munkáltatótól kizárólagos használatba kapott munkáltató által lízingelt vagy tartósan bérelt gépjárműre (a lízingcég vagy bérbeadó cég szerepel a forgalmi engedélyben).
Amennyiben már rendelkezik olyan gépjárműre vonatkozó lakossági várakozási hozzájárulással, amelynek Ön az üzembentartója, úgy arról – a céges gépjárműre vonatkozó várakozási hozzájárulás igénylésekor – le kell mondania, mivel egy személynek csak egy lakossági várakozási hozzájárulás adható.
Engedély kiváltás: https://ugyfelablak.ujbuda.hu/login

Bejelentett állandó lakóhelyem van a kerület díjfizetős részén, de céges tehergépjárművet (tehergépjárműként vizsgáztatott gépjárművet) használok, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Igen, lakossági várakozási hozzájárulás a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott, a munkáltató által üzembentartott (a munkáltató szerepel a forgalmi engedélyben) vagy lízingelt vagy tartósan bérelt (a lízingcég vagy bérbeadó cég szerepel a forgalmi engedélyben) 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsira is kiadható.
Engedély kiváltás: https://ugyfelablak.ujbuda.hu/login

Bejelentett tartózkodási helyem van a kerület díjfizetős részén, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), azonban bérlői várakozási hozzájárulásra kiváltására jogosult lehet. (Bérlői várakozási hozzájárulás annak a természetes személy bérlőnek adható, akinek a tartózkodási helye a várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van, és a bejelentett tartózkodási helyén él életvitelszerűen.)
Részletes feltételek: https://parkolas.ujbuda.hu/index.php/2022/10/11/berloi-engedelyek/
Engedély kiváltás:
https://ugyfelablak.ujbuda.hu/login

Lakossági várakozási hozzájárulási kérelmet nyújtottam be, de a válasz e-mailben nem találtam fizetési adatokat.

Az éves várakozási díjat az Ügyfélablak rendszeren keresztül tudja befizetni bankkártyával, vagy banki átutalással.

Részletes információk: Fizetési információk várakozási hozzájáruláshoz

Utalási adatok:

Kedvezményezett: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

Számlaszám: 11784009-15511001-11040000

Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem, hol parkolhatok díjfizetés nélkül a kerületben?
A lakossági várakozási hozzájárulás Újbuda kerületi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein és fővárosi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein díjfizetés és időtartam korlátozás nélküli várakozásra jogosít. A területi érvényesség a hozzájáruláson feltüntetésre kerül.
A 2022. október 15-e után a kiváltott lakossági engedély, csak az alább megjelölt területi felosztásban megnevezett és körülhatárolt azon várakozási zónára érvényes, amelynek területén a jogosult állandó lakóhelye található.
Területi felosztás:

 1. zóna: Szent Gellért tér – Műegyetem rakpart – Goldmann György tér – Bogdánfy utca – Hamzsabégi út – Bartók Béla út páros oldal által határolt terület, beleértve – a Műegyetem rakpart kivételével – a határoló utakat és tereket.
 2. zóna: Szent Gellért tér – Kelenhegyi út – Verejték utca – Rezeda utca – Kelenhegyi út – Szirtes út – Számadó utca – Gyula utca – Mihály utca – Somlói út – Avar utca – Hegyalja út – Budaörsi út – Nagyszőlős utca – Ajnácskő utca – Hamzsabégi út – Bartók Béla út páratlan oldal által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket.
 3. zóna: Őrmező: Neszmélyi út – Balatoni út – Boldizsár utca – Péterhegyi út által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket.
 4. zóna: Kelenföld: Etele tér – Vahot utca – Bártfai utca – Vahot utca – Tétényi út – Kocsis utca – Fehérvári út – Bikszádi utca – Hadak útja – Than Károly utca – Gyergyótölgyes utca – Somogyi út – Etele tér által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket.
  A lakossági várakozási hozzájárulás a Műegyetem rakparton, Infoparkban, illetve a magánparkolókban (pl. Alíz utca) nem érvényes.
Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem, hol nem érvényes a hozzájárulás a kerületben?
A Műegyetem rakparton, az Infopark területén: Budafoki út – Bogdánfy utca – Irinyi József utca – Goldmann György tér –Pázmány Péter sétány – Dombóvári út által határolt terület, beleértve – a Goldmann György tér, Irinyi József utca, Bogdánfy utca kivételével – a határoló utakat és tereket, illetve a magánparkolókban (pl. Alíz utca) nem érvényes.

Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem, meddig érvényes a hozzájárulásom?
A lakossági várakozási hozzájárulás az engedélyen megjelölt időpontig, általánosan a kiadás évét követő év március 31-ig, illetve visszavonásig érvényes.

Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem a korábbi autómra, de gépjárművet cseréltem, mi a teendőm?
A korábbi gépjárműre érvényes várakozási hozzájárulásáról le kell mondania, majd az új gépjárműre egy új kérelmet kell benyújtania a szükséges mellékletekkel, továbbá a várakozási díj befizetésével.
Online ügyintézés esetén kérjük, hogy előzetesen mondja le email-en a korábbi, még érvényes várakozási hozzájárulását és az erről szóló visszajelzést követően nyújtsa be új kérelmét az Ügyfélablakon.

Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem a korábbi autómra, de gépjárművet cseréltem, ebben az esetben újra be kell fizetnem az éves várakozási díjat?
Igen, az éves várakozási díj adott időszakra vonatkozó részét kell megfizetni. Július 1. előtt visszamondott engedélyek esetén azonban a megfizetett éves várakozási hozzájárulás fele visszajár.

Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem a saját autómra, de kaptam a munkahelyemtől céges autót. Kérhetek a céges autóra lakossági várakozási hozzájárulást?
Egy személynek csak egy érvényes lakossági várakozási hozzájárulása lehet, így több gépjármű használata esetén el kell dönteni, hogy melyik gépjárműre igényel várakozási hozzájárulást.

Lakossági várakozási hozzájárulási kérelmet nyújtottam be, igényelhetek ÁFÁ-s számlát?
A parkolási engedélyek kiváltásakor, a megfizetett éves várakozási díjról ÁFÁ-s számlát KIZÁRÓLAG A KÉRELMEZŐ MAGÁNSZEMÉLY NEVÉRE ÁLL MÓDUNKBAN KIÁLLÍTANI.
Amennyiben a várakozási engedélyt a munkáltatójától kizárólagos használatba kapott személygépkocsira szeretné kiváltani, a számlát ebben az esetben is csak az igényló magánszemély nevére tudjuk kiállítani. (Bővebben)

Van lakossági várakozási hozzájárulásom, milyen esetekben szűnik meg a jogosultságom, milyen adatváltozásokat kell bejelentenem?
Amennyiben
• az üzemben tartó személyében év közben változás áll be,
• a gépjárművet a forgalomból kivonják,
• az üzemben tartó év közben gépjárművet cserél, vagy a gépjármű új rendszámot kap
• az üzemben tartó állandó lakhelye, a várakozási zónában megszűnik
a várakozási hozzájárulásra való jogosultság megszűnik, így azt 15 napon belül írásban be kell jelenteni, ami alapján a várakozási hozzájárulás visszavonásra kerül. A bejelentést a lemondó nyilatkozat megküldésével lehet megtenni.
Amennyiben a hozzájárulással rendelkező a fenti kötelezettségének nem tesz eleget, a részére kiadott hozzájárulás visszavonásra kerül, így érvényét veszti.

A bérelt ingatlan tulajdonosa nem a bérelt ingatlanban él életvitelszerűen, az állandó lakóhelye a bérelt ingatlan címétől eltér. Ebben az esetben is szükséges a tulajdonosnak lemondania a második lakossági várakozási hozzájárulás iránti igényéről?
Igen, a bérelt ingatlan tulajdonosának lemondó nyilatkozatát minden esetben mellékelnie szükséges a bérlői várakozási hozzájárulás iránti igény benyújtásához. Egy címre csak egy bérlői engedély adható ki!

Nem lakom a kerületben, de ide járok dolgozni, kaphatok várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges).

Kollégista vagyok, így csak tartózkodási helyem van a kerületben, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges).

Én vagyok a gépjármű tulajdonosa, de más magánszemély az üzembentartó, jogosult vagyok várakozási hozzájárulásra?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), az általa megjelölt egy darab gépjárműre, amelynek a kérelmező lakos az üzembentartója (a kérelmező lakos szerepel a forgalmi engedélyben).

Két gépjármű üzembentartója vagyok, mindkét gépjárműre kérhetek lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, amennyiben mindkét gépjárműnek Ön az üzembentartója, csak az egyikre kérhet lakossági várakozási hozzájárulást. Lakcímenként legfeljebb 2 darab lakossági várakozási hozzájárulás adható ki, üzembentartónként azonban csak egy.

Gazdálkodói várakozási hozzájárulással rendelkezem, hol parkolhatok díjfizetés nélkül a kerület díjfizetős részén?
Sehol, a gazdálkodói várakozási hozzájárulás nem jogosít díjfizetés nélküli várakozásra. A gazdálkodói várakozási hozzájárulás Újbuda kerületi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein 50%-os kedvezményes díjú és üzemidőn belül időtartam korlátozás nélküli várakozásra jogosít.
A gazdálkodói várakozási hozzájárulás a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken (Bartók Béla út, Karolina út, Szent Gellért tér, Műegyetem rakpart, Móricz Zsigmond körtér, Kosztolányi Dezső tér, Fehérvári út, Bocskai út, Irinyi József utca, Október huszonharmadika utca, Villányi út, Bogdánfy utca) és a magánparkolókban nem érvényes, ezeken a területeken a díjkedvezmény nem érvényesíthető.

Gazdálkodói várakozási hozzájárulással rendelkezem, meddig érvényes a hozzájárulás?
A gazdálkodói várakozási hozzájárulás tárgyévet követő év március 31. napjáig, illetve visszavonásig érvényes. A gazdálkodói várakozási hozzájárulás megújítása új kérelem benyújtásával kezdeményezhető.

Van gazdálkodói várakozási hozzájárulásom, milyen esetekben szűnik meg a jogosultságom, milyen adatváltozásokat kell bejelentenem?
Amennyiben
• az üzemben tartó személyében év közben változás áll be,
• a gépjárművet a forgalomból kivonják,
• az üzemben tartó év közben gépjárművet cserél, vagy a gépjármű új rendszámot kap,
• az üzembentartó jogosultság alapjául szolgáló székhelye / telephelye / fióktelepe a XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjfizetés alá vont területén kívülre kerül,
a várakozási hozzájárulásra való jogosultság megszűnik, így azt 15 napon belül írásban be kell jelenteni, ami alapján a várakozási hozzájárulás visszavonásra kerül. A bejelentést a lemondó nyilatkozat megküldésével lehet megtenni.
Amennyiben a hozzájárulással rendelkező a fenti kötelezettségének nem tesz eleget, a részére kiadott hozzájárulás visszavonásra kerül, így érvényét veszti.

Tudok online várakozási hozzájárulást igényelni?
Várakozási hozzájárulást a https://parkolas.ujbuda.hu/index.php/online-varakozasi-hozzajarulas-igenylese/ oldalon olvasható feltételek esetén az Ügyfélablak felületen lehet online igényelni.
https://ugyfelablak.ujbuda.hu/login

Online ügyintézés esetén, csak kártyával tudok fizetni?
Nem, az előírt összeg átutalással is teljesíthető.

Engedélykiadás befizetése:
11784009-15511001-11040000

Pótdíjbefizetése:
11784009-15511001-10100008

Fizetési kötelezettség teljesítésekor mire figyeljek?

Amennyiben várakozási-, és pótdíjtartozását banki utalással egyenlíti ki, kérjük a közlemény rovatban az alábbi adatokat mindenképpen tüntesse fel:

 • azonosító,
 • rendszám.
  Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a fizetési adatok hiányos, vagy pontatlan megadása esetén a befizetést nem tudjuk beazonosítani, ezért a befizetett összeg visszautalásra kerül.
  A beazonosíthatatlanság miatt történt befizetés nem minősül teljesítettnek, így nincs halasztó hatálya.
Az ellenőrök miért nem kezelik a problémákat?

Az ellenőr feladata a várakozási díj megfizetésének és az engedélyek érvényességének ellenőrzése, illetve a pótdíjak kiszabása. Kérdés, panasz és észrevétel esetén, ügyfélszolgálatunkon munkatársaink készséggel állnak rendelkezésükre.

Miért nincs díjfizetős övezet tábla az utca elején?

A várakozási övezet kijelölése az 1/1975 KPM-BM Rendeletben (KRESZ) előírt módon történik. Az díjfizetős övezet kezdete tábla az övezet elejére kerül kihelyezésre, amelynek hatályát csak az övezet vége tábla oldja. Ennek megfelelően az övezeten belül az egyes utcák elején nem kell külön jelölni az övezet kezdetét és végét.

Véletlenül rossz rendszámra indítottam parkolást, ezért a várakozás időtartama alatt megbüntettek azzal az indokkal, hogy nincs érvényes jegyem. Mit tehetek ebben az esetben?

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010. (IX.21.) XI.ÖK rendelet 17/A. § (2) bekezdés b) pontja alapján naptári negyedévente egy alkalommal, amennyiben a rendszámbevitel során legfeljebb két karakternyi hibát vét kérjük írásban jelezze az ügyfélszolgálatnak, ahol a feltételek fennállása esetén a pótdíjat lezárják.

Váltottam parkolójegyet, azonban rossz zónára indítottam a fizetést, ezért megbüntettek. Van lehetőségem arra, hogy kifizessem a várakozási díj különbözetet és töröljék a pótdíjat?

Nincs lehetőség a pótdíj törlésére. Ilyen esetben a kiszabott fizetendő várakozási-, és pótdíjat 15 napon belül be kell fizetni.