Gyakran ismételt kérdések

Bejelentett állandó lakóhelyem van Budapest XI. kerületében, jogosult vagyok lakossági várakozási hozzájárulásra?
Igen, amennyiben állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges).
Nincs állandó bejelentett lakóhelyem a kerület díjfizetős részén, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges).
Bejelentett tartózkodási helyem van a kerület díjfizetős részén, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges).
Bejelentett állandó lakóhelyem van a kerület díjfizetős részén, de a gépjármű a rokonomé / ismerősömé, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), az általa megjelölt egy darab gépjárműre, amelynek a lakos az üzembentartója (ő szerepel a forgalmi engedélyben). A lakossági várakozási hozzájáruláshoz való jogosultsághoz együttes feltétel, hogy a kérelmező állandó lakóhelye a kerület díjfizetős részén legyen és ő legyen a gépjármű üzembentartója (ő szerepeljen a forgalmi engedélyben).
Bejelentett állandó lakóhelyem van a kerület díjfizetős részén, de céges személygépjárművet használok, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Igen, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), az általa megjelölt egy darab munkáltatótól kizárólagos használatba kapott személygépkocsira, amelynek a munkáltató az üzembentartója (a munkáltató szerepel a forgalmi engedélyben) vagy egy darab munkáltatótól kizárólagos használatba kapott munkáltató által lízingelt vagy tartósan bérelt személygépkocsira (a lízingcég szerepel a forgalmi engedélyben). Amennyiben már rendelkezik olyan gépjárműre vonatkozó lakossági várakozási hozzájárulással, amelynek Ön az üzembentartója, úgy arról – a céges személygépjárműre vonatkozó várakozási hozzájárulás megigénylésekor – le kell mondania.
Bejelentett állandó lakóhelyem van a kerület díjfizetős részén, de céges tehergépjárművet (tehergépjárműként vizsgáztatott gépjárművet) használok, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), az általa megjelölt egy darab munkáltatótól kizárólagos használatba kapott személygépkocsira, amelynek a munkáltató az üzembentartója (a munkáltató szerepel a forgalmi engedélyben) vagy egy darab munkáltatótól kizárólagos használatba kapott munkáltató által lízingelt vagy tartósan bérelt személygépkocsira (a lízingcég szerepel a forgalmi engedélyben).
Nem lakom a kerületben, de ide járok dolgozni, kaphatok várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges).
Kollégista vagyok, így csak tartózkodási helyem van a kerületben, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges).
Én vagyok a gépjármű tulajdonosa, de nem én vagyok az üzembentartó, jogosult vagyok várakozási hozzájárulásra?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), az általa megjelölt egy darab gépjárműre, amelynek a lakos az üzembentartója (ő szerepel a forgalmi engedélyben).
Én vagyok a gépjármű üzembentartója, de nem én vagyok a tulajdonosa, jogosult vagyok várakozási hozzájárulásra?
Igen, lakossági várakozási hozzájárulás annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a Budapest XI. kerületi várakozási övezet mindenkori díjszedés alá vont területén van (a lakcímkártyán szereplő lakóhely szerinti címen parkolási díj fizetése szükséges), az általa megjelölt egy darab gépjárműre, amelynek a lakos az üzembentartója (ő szerepel a forgalmi engedélyben).
A forgalmi engedélyben a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója szerepel?
Ha a gépjárműnek ugyanaz a személy / szervezet a tulajdonosa és az üzembentartója, akkor a forgalmi engedélyben ő szerepel. Ha a gépjárműnek nem ugyanaz a személy / szervezet a tulajdonosa és az üzembentartója, akkor a forgalmi engedélyben az üzembentartó szerepel.
Most vásároltam a gépjárművet, kell adóigazolást mellékelnem a kérelemhez?
Igen, amennyiben az adott vagy az elmúlt évben bármilyen gépjárműre adófizetési kötelezettsége volt.
A most vásárolt gépjárművemre még nem kellett gépjárműadót fizetnem, miért kell adóigazolást csatolnom a kérelemhez?
Amennyiben a kérelmezőnek az adott vagy az elmúlt évben bármilyen gépjárműre volt adófizetési kötelezettsége, igazolni szükséges, hogy nincs gépjárműadó tartozása.
Igaz, hogy a Műegyetem rakparton 3 óra kifizetésével egész napra parkolhat a gépjármű?
Igen, a Műegyetem rakparton 3 órára történő díjfizetés esetén a díjfizetés napján a várakozási üzemidő végéig további díjfizetés nélkül lehet várakozni.
Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem, hol parkolhatok díjfizetés nélkül a kerületben?
A Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata által kiadott közterületi várakozási hozzájárulás érvényes a Szent Gellért tér – Kelenhegyi út – Minerva utca – Kelenhegyi út – Kelenhegyi köz – Kelenhegyi lépcső – Ménesi út – Balogh lejtő – Villányi út – Tas Vezér utca – Ulászló utca – Bartók Béla út – Hamzsabégi út – Budafoki út – Bogdánfy Ödön utca – Karinthy Frigyes út – Egry József utca – Stoczek utca – Bertalan Lajos utca – Budafoki út által határolt területen, beleértve a határoló utakat és tereket, valamint a Pipacs utcát. A lakossági várakozási hozzájárulás a Műegyetem rakparton, a Citadellán és a magánparkolókban nem érvényes.
Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem, hol nem érvényes a hozzájárulás a kerületben?
A lakossági várakozási hozzájárulás a Műegyetem rakparton, a Citadellán és a magánparkolókban nem érvényes.
Az Alíz utcában lakom, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, az Alíz utca nem a várakozási övezet része, így ottani lakóhelyre nem adható ki várakozási hozzájárulás. Az Alíz utcai parkoló magánparkoló, így oda a kiadott lakossági várakozási hozzájárulások sem érvényesek.
Gazdálkodói várakozási hozzájárulással rendelkezem, hol parkolhatok díjfizetés nélkül a kerületben?
Sehol, a gazdálkodói várakozási hozzájárulás nem jogosít díjfizetés nélküli várakozásra. A gazdálkodói várakozási hozzájárulás Újbuda kerületi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein 50%-os kedvezményes díjú és üzemidőn belül időtartam korlátozás nélküli várakozásra jogosít. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre (Bartók Béla út, Szent Gellért tér, Műegyetem rakpart, Móricz Zsigmond körtér, Kosztolányi Dezső tér, Fehérvári út, Bocskai út, Irinyi József utca, Október huszonharmadika utca, Villányi út, Bogdánfy Ödön utca) a gazdálkodói várakozási hozzájárulás nem érvényes, ezeken a közterületeken a díjkedvezmény nem érvényesíthető.
Gazdálkodói várakozási hozzájárulással rendelkezem, hol nem érvényes a hozzájárulás?
A gazdálkodói várakozási hozzájárulás a Citadellán, a magánparkolókban, illetve a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre (Bartók Béla út, Szent Gellért tér, Műegyetem rakpart, Móricz Zsigmond körtér, Kosztolányi Dezső tér, Fehérvári út, Bocskai út, Irinyi József utca, Október huszonharmadika utca, Villányi út, Bogdánfy Ödön utca) nem érvényes, ezeken a területeken a díjkedvezmény nem érvényesíthető.
Van lakossági várakozási hozzájárulásom, de elköltöztem. Az állandó lakóhelyem továbbra is a XI. kerület díjfizetős részén van, be kell jelentenem a lakóhelyváltozást?
Igen, a lakóhely változását 15 napon belül a jogosult nevének és a gépjármű rendszámának megjelölésével, valamint a lakcímkártya másolatának megküldésével be kell jelenteni
– személyesen az 1113 Budapest, Zsombolyai utca 5. szám alatti 1. emelet 107. számú irodában ügyfélfogadási időben (H: 13.00 – 18.00, SZ: 8.00 – 16.00, P: 8.00 – 12.00),
– postai úton az 1518 Budapest Pf. 10 postacímen,
– elektronikusan a parkolas@ujbuda.hu email címen.
Van lakossági várakozási hozzájárulásom, milyen esetekben szűnik meg a jogosultságom, milyen adatváltozásokat kell bejelentenem?
Amennyiben
– az üzembentartó személyében év közben változás áll be,
– a gépjárművet a forgalomból kivonják,
– a gépjármű rendszámát megváltoztatják,
– az üzembentartó állandó lakóhelye a várakozási övezeten kívülre kerül,
a várakozási engedélyre való jogosultság megszűnik, így azt Újbuda Önkormányzatának 15 napon belül be kell jelenteni.
A bejelentést a lemondó nyilatkozat megküldésével lehet teljesíteni
– személyesen az 1113 Budapest, Zsombolyai utca 5. szám alatti 1. emelet 107. számú irodában ügyfélfogadási időben (H: 13.00 – 18.00, SZ: 8.00 – 16.00, P: 8.00 – 12.00),
– postai úton az 1518 Budapest Pf. 10 postacímen,
– elektronikusan a parkolas@ujbuda.hu email címre.
Amennyiben a hozzájárulással rendelkező a fenti kötelezettségének nem tesz eleget, a részére kiadott hozzájárulás érvényét veszti.
Van lakossági várakozási hozzájárulásom, de elköltöztem. Mi a teendőm a várakozási hozzájárulással kapcsolatban?
Amennyiben az új állandó lakóhelye is a XI. kerület díjfizetős részén van, a lakóhelyváltozást 15 napon belül a jogosult nevének és a gépjármű rendszámának megjelölésével, valamint a lakcímkártya másolatának megküldésével be kell jelenteni
– személyesen az 1113 Budapest, Zsombolyai utca 5. szám alatti 1. emelet 107. számú irodában ügyfélfogadási időben (H: 13.00 – 18.00, SZ: 8.00 – 16.00, P: 8.00 – 12.00),
– postai úton az 1518 Budapest Pf. 10 postacímen,
– elektronikusan a parkolas@ujbuda.hu email címen.

Amennyiben az állandó lakóhelye a várakozási övezeten kívülre kerül, a várakozási engedélyre való jogosultság megszűnik, így azt Újbuda Önkormányzatának 15 napon belül be kell jelenteni. A bejelentést a lemondó nyilatkozat megküldésével lehet teljesíteni
– személyesen az 1113 Budapest, Zsombolyai utca 5. szám alatti 1. emelet 107. számú irodában ügyfélfogadási időben (H: 13.00 – 18.00, SZ: 8.00 – 16.00, P: 8.00 – 12.00),
– postai úton az 1518 Budapest Pf. 10 postacímen,
– elektronikusan a parkolas@ujbuda.hu email címre.
Amennyiben a hozzájárulással rendelkező a fenti kötelezettségének nem tesz eleget, a részére kiadott hozzájárulás érvényét veszti.

Úgy hallottam, hogy hamarosan bevezetik a fizetős parkolást a lakóhelyem környékén, ahol jelenleg ingyenesen lehet parkolni. Igényelhetek már most várakozási hozzájárulást?
Jelenleg még nem. Amennyiben a díjfizetés alá vont övezet bővítésre kerül, az érintett lakosok tájékoztatást fognak kapni a várakozási hozzájárulás megigénylésének feltételeiről és módjáról még a tervezett bevezetési időpont előtt.